Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Doe mee met de Housing Action Days 2024! | 27 maart tot 7 april

2023 was een jaar met toenemende sociale ongelijkheid, xenofobie, en repressie van sociale bewegingen en minderheden in Europa. Het is ook een jaar geweest waarin het hebben van een dak boven je hoofd voor steeds minder mensen vanzelfsprekend is geworden. Daarom roepen we samen met de European Action Coalition op tot een week lang aan decentrale woonacties door heel Europa! Organiseer en mobiliseer mee!

Doe mee met de Housing Action Days 2024! | 27 maart tot 7 april Meer lezen »

UITNODIGING LANDELIJKE VOORBEREIDINGSBIJEENKOMST – DOE MEE AAN DE CAMPAGNE TEGEN DE HUURVERHOGING!

12/01/24 – Beste medestanders, wij hopen dat deze uitnodiging jullie bereikt in goede gezondheid. In reactie op de dreigende huurverhogingen die het hoogst zijn in 30 jaar, roepen we alle huurders op om zich te verenigen en deel te nemen aan onze landelijke actiebijeenkomst op 3 februari in Den Bosch. Samen kunnen we een vuist maken in de strijd voor betaalbare huisvesting.

UITNODIGING LANDELIJKE VOORBEREIDINGSBIJEENKOMST – DOE MEE AAN DE CAMPAGNE TEGEN DE HUURVERHOGING! Meer lezen »

Claim je woonrecht bijeenkomst | Utrecht

Bericht via Woonprotest Utrecht | Inmiddels is het bijna twee jaar geleden dat we massaal op het Jaarbeursplein demonstreerden voor ons woonrecht. Het was het begin van Woonprotest Utrecht. De woningnood is totaal uit de hand gelopen en nu lijkt eindelijk de politiek een beetje wakker te worden. De verandering gaat in bijzonder kleine stapjes. Twee jaar later zijn er wel een aantal dingen veranderd, zo is de verhuurdersheffing afgeschaft en hebben in Utrecht een leegstandsverordening.

Claim je woonrecht bijeenkomst | Utrecht Meer lezen »

Lancering Visiedocument: Onze visie op een radicaal rechtvaardig woonbeleid

De landelijke actiecoalitie Woonopstand presenteert haar visiedocument, een blauwdruk voor een radicaal rechtvaardige aanpak van de gecreëerde wooncrisis in Nederland. Het recht op behoorlijke huisvesting wordt door de overheid nog steeds op grote schaal geschonden, zo bevestigde ook de VN-rapporteur na zijn bezoek aan Nederland.

Lancering Visiedocument: Onze visie op een radicaal rechtvaardig woonbeleid Meer lezen »

Bestel nu de ‘Herover de wijken, onteigen de rijken’-sticker en haal de profiteurs van de wooncrisis uit de anonimiteit!

Op 18 november 2023 voerde Woonopstand actie bij het luxe nieuwbouwproject Bay House in Rotterdam. In de vroege ochtend werd een banner aan het gebouw bevestigd met de tekst ‘Herover de wijken, onteigen de rijken’. Woonopstand maakt zo de profiteurs van de wooncrisis zichtbaar: de projectontwikkelaars, beleggers en de grootgrondbezitters die van huisvesting een verdienmodel hebben gemaakt. In samenwerking met De Rode Lap hebben we de slogan van de banner laten drukken op stickers, zodat iedereen nu kan meehelpen met het zichtbaar maken van de talloze onbetaalbare nieuwbouwprojecten die op dit moment uit de grond gestampt worden. Want terwijl er systematisch mensenrechtenschendingen plaatsvinden door het ondermijnen van ons woonrecht, waardoor dakloosheid een steeds groter probleem wordt en de wachtlijsten voor sociale huur steeds verder oplopen, wordt er vooral gebouwd voor de rijken.

Bestel nu de ‘Herover de wijken, onteigen de rijken’-sticker en haal de profiteurs van de wooncrisis uit de anonimiteit! Meer lezen »

Speech Mustapha op actiedag tegen Wilders | 2 december

Op 2 december werd er door een brede coalitie van actiegroepen gedemonstreerd op de Dam in Amsterdam tegen de racistische en fascistische zondebokpolitiek van o.a. Wilders en de PVV. Mustapha sprak namens actiecoalitie Woonopstand en benadrukte in zijn speech dat we het niet mogen laten gebeuren dat bevolkingsgroepen tegen elkaar uitgespeeld worden. Lees zijn speech hieronder.

Speech Mustapha op actiedag tegen Wilders | 2 december Meer lezen »

Bannerdrop Bay House: Woonopstand voert actie tegen onbetaalbare nieuwbouw

Vandaag voert Woonopstand actie bij het luxe nieuwbouwproject Bay House in Rotterdam. In de vroege ochtend is een banner bevestigd op het gebouw met de tekst ‘Herover de wijken, onteigen de rijken’. Woonopstand maakt zo de profiteurs van de wooncrisis zichtbaar: de projectontwikkelaars, beleggers en de grootgrondbezitters die huisvesting als verdienmodel zien. Woonopstand eist dat er alleen nog maar betaalbaar en sociaal wordt gebouwd, een einde komt aan de gentrificatie van onze wijken, en alle private grootgrondbezitters en huisjesmelkers worden onteigend zodat steden, wijken en woningen weer in handen komen van de mensen die er wonen.

Bannerdrop Bay House: Woonopstand voert actie tegen onbetaalbare nieuwbouw Meer lezen »

Woonopstand doet mee met de*beweging

De woonbeweging, klimaatbeweging, antiracismebeweging en andere bewegingen en actiegroepen slaan de handen ineen: in juli is de*beweging gelanceerd, een nieuwe progressieve coalitie van meer dan zeventig maatschappelijke bewegingen en actiegroepen. In aanloop naar de verkiezingen en daarna wil de coalitie de politieke agenda beïnvloeden voor democratisch, sociaal en antiracistisch Nederland.

Woonopstand doet mee met de*beweging Meer lezen »

Amendementen VVD en CDA zijn een gerichte aanval op het fundamentele woonrecht

Op dinsdag 18 april zal de Tweede Kamer stemmen over het wetsvoorstel Vaste huurcontracten. Ook zullen drie amendementen van de SP en drie amendementen van VVD en CDA voorliggen. Waar de amendementen van de SP de bescherming van woonzekerheid juist uitbreiden, proberen VVD en CDA het alleen maar verder uit te hollen. De Actiecoalitie Woonopstand spreekt haar afschuw uit over deze poging. Wij eisen woonzekerheid voor iedereen en accepteren dan ook geen enkele verslechtering.

Amendementen VVD en CDA zijn een gerichte aanval op het fundamentele woonrecht Meer lezen »

nl_NL