Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Landelijke Woonopstand demonstratie op 17 oktober in Rotterdam: politiek laat miljoenen huurders, woningzoekenden en bewoners in de kou staan. 

Op zondag 17 oktober 14:00 vindt in het Rotterdamse Afrikaanderpark de landelijke Woonopstand demonstratie plaats voor een radicaal ander woonbeleid. De organisatie verwacht dat er zeker 10.000 mensen zullen komen. De urgentie om te demonstreren is sinds het woonprotest in Amsterdam op 12 september alleen maar toegenomen. Het demissionair kabinet neemt de wooncrisis die zovelen in de samenleving raakt niet serieus.

Huizen voor mensen, niet voor winst!

De afgelopen decennia is de woononzekerheid ook in Nederland toegenomen. De dakloosheid is verdubbeld en de woningnood is geëxplodeerd. Het huren is geflexibiliseerd en veel mensen wonen noodgedwongen tijdelijk, onzeker of te duur. Sociale huurwoningen worden op grote schaal verkocht, gesloopt en geliberaliseerd. Sociaal huren wordt gemarginaliseerd, terwijl de vrije huursector duur en onzeker is. Ook zijn koopwoningen voor velen onbereikbaar. Woonlasten stijgen. Huisuitzettingen nemen toe. En minder kapitaalkrachtigen worden verdrongen uit de stad, terwijl ook de middeninkomens tussen wal en schip vallen.

Tegelijkertijd slaan beleggers en speculanten hun slag: voor hen zijn woningen handelswaar, vastgoed is wereldwijd de veiligste investering voor wie winst wil maken. Dit alles is het gevolg van bewust politiek beleid. 

Politiek neemt wooncrisis niet serieus. Geen woorden maar daden.

Er is de afgelopen maand in de Tweede Kamer en door de formerende partijen veel gepraat over de wooncrisis, maar niets wijst erop dat het recht op huisvesting hoog op de agenda van het volgende kabinet zal staan. Tijdens de algemene beschouwingen kreeg de volkshuisvesting alleen een eenmalige fooi van 500 miljoen euro minder verhuurderheffing, terwijl jaarlijks minstens 4 miljard euro investering nodig is voor nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming. Over het afschaffen van belastingvoordelen die de koopprijzen opdrijven en leiden tot enorme ongelijkheid tussen kopers en huurders werd niet gesproken.  Na dit debacle gingen de organisatoren van de landelijke woondemonstraties op 5 oktober in gesprek met demissionair minister Ollongren, maar ook zij toonde geen intentie om de benodigde fundamentele veranderingen in het woonbeleid door te voeren. Dit pikken we niet langer, huizen zijn voor mensen, niet voor winst!

Wonen is een recht, geen gunst. 

Meer dan 153 organisaties hebben zich inmiddels geschaard achter ons eisenpakket en dit aantal groeit met de dag. Lees hier de 9 eisen van Woonopstand en een uitgebreide toelichting. 

Brede maatschappelijke solidariteit.

De Woonopstand wordt georganiseerd door een brede coalitie van actiegroepen en maatschappelijke organisaties die in het voorjaar van 2020 al de handen ineen hadden geslagen voor de internationale housing action day. Deze zou op 28 maart plaatsvinden maar werd uitgesteld door de coronapandemie. Sindsdien werken solidaire groepen uit heel Nederland samen om het woonbeleid radicaal te veranderen. Er zullen nog meerdere acties volgen door heel het land. “Wij zullen niet rusten, totdat iedereen een waardig en betaalbaar dak boven zijn hoofd heeft”. 

Op 17 oktober 14:00 is in het Rotterdamse Afrikaanderpark een vurig programma met actievoerders en protestmuziek, gevolgd door een mars vanaf 15:45 over de Erasmusbrug, via de Coolsingel naar de Markthal. Onder de sprekers zijn vertegenwoordigers van het gewonnen referendum in Berlijn (Deutsche Wohnen & co Enteignen), Feminists Against Ableism, Carrie en Wij weigeren de huurverhoging. 

Lees hier meer over praktische info en toegankelijkheid.

De Livestream van de #Woonopstand op 17 oktober:

Beeldmateriaal is hier vrij te downloaden:

nl_NL