Woonopstand!

Woonopstand

- LANDELIJKE DEMONSTRATIE -

17 OKTOBER 14:00
Afrikaanderpark
Rotterdam

Kijk hier de livestream van OPEN Rotterdam terug!

Wij zijn in woonopstand en maken op 17 oktober met een brede coalitie een gezamenlijke vuist. Steeds meer mensen, jong en oud, huurders en kopers, worden geraakt door de wooncrisis. Het is de hoogste tijd voor een radicaal ander woonbeleid. 

Huizen voor mensen, niet voor winst!

De afgelopen decennia is de woononzekerheid ook in Nederland toegenomen. De dakloosheid is verdubbeld en de woningnood is geëxplodeerd. Het huren is geflexibiliseerd en veel mensen wonen noodgedwongen tijdelijk, onzeker of te duur. Sociale huurwoningen worden op grote schaal verkocht, gesloopt en geliberaliseerd. Sociaal huren wordt gemarginaliseerd, terwijl de vrije huursector duur en onzeker is. Ook zijn koopwoningen voor velen onbereikbaar. Woonlasten stijgen. Huisuitzettingen nemen toe. En minder kapitaalkrachtigen worden verdrongen uit de stad, terwijl ook de middeninkomens tussen wal en schip vallen. Tegelijkertijd slaan beleggers en speculanten hun slag: voor hen zijn woningen handelswaar, wereldwijd de veiligste investering voor wie winst wil maken. Dit alles is het gevolg van bewust politiek beleid. 

Steun de Nederlandse woonbeweging!

De #Woonopstand op 17 oktober in Rotterdam is ondertussen geweest, dus hebben we geen donaties meer nodig. We bedanken al onze geweldige donateurs voor het mogelijk maken van de Woonopstand, en roepen iedereen op de groeiende woonbewegingen en de komende woonprotesten door het hele land te steunen. Zie hier een overzicht van alle aankomende acties en hoe deze te steunen!

Over ons

De #WOONOPSTAND is een brede coalitie van (woon-) strijdbewegingen, actiegroepen en organisaties die samenwerken om het woonbeleid radicaal te veranderen. 

Op 28 maart 2020 organiseerden we gezamenlijk o.a. de landelijke demonstratie ‘Huizen voor mensen, niet voor Winst’ die vanwege de coronapandemie werd uitgesteld. We riepen het kabinet en verhuurders onder meer op tot  een stop op huisuitzettingen en voor huurverlaging vanwege de extra negatieve gevolgen van dakloosheid tijdens een pandemie.

Op 17 oktober 2021 organiseert de coalitie opnieuw een landelijke demonstratie in Rotterdam en zullen er verschillende huurdersacties plaatsvinden.

Wil je met jouw organisatie bijdragen aan de #WOONOPSTAND? Neem dan contact op of onderteken onze oproep.

Wij zijn in woonopstand omdat:

Wij roepen iedereen op om solidair te zijn en samen te strijden voor onze woontoekomst.

Wij eisen:

Lees hier al onze eisen terug mét uitgebreide toelichting!

Ondertekend en gesteund door

Een brede beweging van actiegroepen en organisaties uit het hele land gaat de komende tijd op verschillende plekken in het land protesteren voor een beter woonbeleid. Nu is het moment om verandering te eisen: het nieuwe kabinet komt eraan en lokale politici bereiden zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Op 12 september is het eerste woonprotest in Amsterdam en op 17 oktober zetten we de woonopstand voort in Rotterdam.

En wordt gesteund door:

0
ondersteunende organisaties

Ook de #Woonopstand steunen en de actieoproep ondertekenen als organisatie? Onderteken hier!

  Woonopstand eist verantwoording politieoptreden vóór dialoog met driehoek

  Op 11 november heeft de Rotterdamse gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college van B en W wordt verzocht om het politieoptreden tijdens de demonstratie Woonopstand op 17 oktober met de organisatie van de demonstratie te ‘evalueren in dialoog’. Pas nadat er een serieuze verantwoording ligt voor het politieoptreden rondom de Woonopstand van 17 oktober, kunnen wij ingaan op een uitnodiging tot een dialoog met de driehoek.

  Lees verder

  Woonopstand eist onafhankelijk extern onderzoek naar politiegeweld

  Wij zijn verbijsterd over het verloop van het debat dat 4 november plaatsvond over het politieoptreden tijdens de Woonopstand-demonstratie 17 oktober. Vijftien demonstranten spraken in en deelden hun vaak emotionele verhaal over het absurde, verwerpelijke en gewelddadige politieoptreden. Na veel vragen en weinig antwoorden gaf politiechef Westerbeke toe dat hij niet alle informatie heeft en dat er misschien fouten zijn gemaakt. Toch weigert burgemeester Aboutaleb een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Dit ondanks het feit dat de insprekers, minister Grapperhaus, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Woonbond, Bond Precaire Woonvormen, Recht op de Stad, Amnesty en anderen daar met klem toe oproepen. Ook is er een raadsmotie die hiertoe oproept.

  Lees verder
  No more posts to show

  Actiemateriaal

  Sticker
  Sticker
  Poster
  Flyer
  Banner

  Contact

  Voor pers en/of overige vragen kunt u contact opnemen met Abel Heijkamp (06-47686543), of via onderstaand contactformulier.

   nl_NL