Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Woonopstand solidair met XR in de strijd tegen repressie en politiegeweld!

Coalitie Woonopstand is solidair met Extinction Rebellion in de strijd voor een rechtvaardige toekomst en keurt het harde ingrijpen van de politie en de inzet van waterkanonnen bij de demonstratie van afgelopen zaterdag 11 maart af.  De woonbeweging staat achter de vreedzame acties van Extinction Rebellion (XR) en hun strijd voor een rechtvaardige toekomst voor alle levende wezens op deze planeet. De klimaatcrisis is onlosmakelijk verbonden met de woon-, energie-, gezondheids- en armoedecrisis, en zijn allen het gevolg van het kolonialisme en het huidige, racistische kapitalistische systeem. 

Demonstratierecht in het geding

Als mensen hebben we het recht om vreedzaam te demonstreren tegen dit onrechtvaardige systeem en onze stem te laten horen over zaken die ons allen aangaan, zoals het klimaat en huisvesting. Het is onacceptabel dat actievoerders en organisatoren in zowel de klimaat- als woonbeweging worden geïntimideerd door de overheid. Het is schandalig dat huisbezoeken van politieagenten bij activisten en organisatoren volkomen normaal zijn geworden. Ook bleek recentelijk uit onderzoek, van Trouw, Investico en De Groene Amsterdammer ​​​​​​​dat de politie grote hoeveelheden gegevens opvraagt van activisten en hun familieleden. Deze intimidatietactieken zaaien angst en hebben duidelijk tot doel de actiebereidheid te laten afnemen. Die opzet zal nooit slagen, en dat zien we terug in de groeiende opkomst en solidariteit voor de acties van XR! We roepen de overheid en de politie op om deze intimidaties te stoppen en in plaats daarvan demonstraties te faciliteren, het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting te beschermen! 

Politiegeweld

Het politieoptreden van afgelopen zaterdag in Den Haag kent grote overeenkomsten met de acties van het politieapparaat bij de Woonopstand demonstratie in Rotterdam en het Woonprotest in Amsterdam. Hoe de politie op 17 oktober 2021 omging met vreedzame demonstranten op de Erasmusbrug, kun je teruglezen in ons Zwartboek. Ook toen koos de gewapende arm van de overheid voor escalatie en geweld. Nog steeds zijn de vragen die wij hebben gesteld over dit optreden niet beantwoord en ontbreekt elke vorm van kritische zelfreflectie binnen de Rotterdamse driehoek. 

Als landelijke woonbeweging Woonopstand blijven we solidair met XR en veroordelen we de intimidaties, preventieve arrestaties en het geweld tegen vreedzame demonstranten en roepen we iedereen op zich in te blijven zetten voor een rechtvaardig klimaat- en woonbeleid!

Solidaire groet namens de woonbeweging

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL