Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Woonopstand doet mee met de*beweging

De woonbeweging, klimaatbeweging, antiracismebeweging en andere bewegingen en actiegroepen slaan de handen ineen: in juli is de*beweging gelanceerd, een nieuwe progressieve coalitie van meer dan zeventig maatschappelijke bewegingen en actiegroepen. In aanloop naar de verkiezingen en daarna wil de coalitie de politieke agenda beïnvloeden voor democratisch, sociaal en antiracistisch Nederland.

Behalve een manifest heeft de*beweging ook eisen geformuleerd waar we ons gezamenlijk voor gaan inzetten. Voor een eerlijk woonbeleid eisen we:

  • De overheid heeft de afdwingbare plicht om voldoende woningen te realiseren die betaalbaar, toegankelijk, van goede kwaliteit (vrij van vocht, schimmel, loden leidingen en bouwkundig in orde), duurzaam, in de buurt van voldoende voorzieningen, cultureel aanvaardbaar zijn én woonzekerheid bieden.
  • Het recht op behoorlijke huisvesting werken we uit in concrete wet- en regelgeving en is uitgangspunt in al het woonbeleid zowel landelijk als lokaal. Migranten (of zij nou EU-burgers, asielzoekers of ongedocumenteerden zijn) hebben gelijke toegang tot onvoorwaardelijke opvang.
  • Er is actief beleid tegen partijen die van huisvesting hun verdienmodel hebben gemaakt. Huisuitzettingen en huurverhogingen worden verboden. Kraken is niet langer strafbaar. De Wet kraken en leegstand van 2010 schaffen we af. Huizen zijn voor mensen, niet voor de winst.

Lees het manifest en alle eisen op de website van de*beweging.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL