Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Tijdens het Woonprotest gisteren in Amsterdam zijn mensen massaal samengekomen om te protesteren tegen het huidige neoliberale woonbeleid. Volgens de gemeente Amsterdam waren er ruim 15.000 mensen aanwezig.

Aan het einde van deze demonstratie heeft een groepje betogers geprobeerd twee panden te kraken in de Gravenstraat. Daarop volgde extreem politiegeweld, waarbij meerdere mensen tot bloedens toe werden geslagen en over straat werden gesleurd. Tijdens de demonstratie was er opmerkelijk veel steun voor het kraken, ook vanaf het podium werd daar diverse malen toe opgeroepen.

Foto via Indymedia.nl

De panden in de Grevenstraat zijn dichtgetimmerd en staan volgens de Amsterdamse kraakbeweging al twee jaar lang leeg. De beweging stelt dat “kraken een meer dan legitieme manier is om de wooncrisis te bestrijden. Juist op de dag van het Woonprotest moeten we het heft in eigen handen nemen. Woonruimte is een eerste levensbehoefte en moet beschikbaar zijn voor iedereen. En als we het niet krijgen, dan nemen we het!”

Het is onacceptabel dat in een tijd van woningnood en snel toenemende dakloosheid nog steeds 180.000 woningen leegstaan. Het huidige woonbeleid stelt het recht op eigendom boven het recht op huisvesting, door leegstand toe te staan en dakloosheid te accepteren. Kraken is een effectieve manier om deze absurde tegenstelling aan de kaak te stellen. Er is onterecht het beeld ontstaan dat krakers overlast veroorzaken of schade aanrichten aan panden. Het tegendeel is waar: krakers hebben oog voor hun omgeving en de lokale gemeenschap en dragen bij aan onderhoud en leefbaarheid. Recent zagen we hiervan nog een goed voorbeeld in Rotterdam, waar o.a Rotterdam voor 14 een buurthuis in de Havenstraat dat al jaren leegstond opknapte en weer open stelde voor de buurt.

Woonopstand verklaart zich solidair met de Amsterdamse kraakbeweging en wij veroordelen het door de politie gebruikte geweld ten zeerste. Het kan niet zo zijn dat een legitieme actie voor het recht op huisvesting met geweld wordt neergeslagen. Politiegeweld richting woningzoekenden die klem zitten is volgens ons geen oplossing voor deze wooncrisis.

Lees hier het originele statement van de woningeisers via Indymedia en het statement van Het Woonprotest.

nl_NL