Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Bereikbaarheid Afrikaanderpark

We vragen iedereen om zoveel mogelijk met het OV te komen, omdat er niet veel parkeerplekken in de buurt van het Afrikaanderpark zijn. Het Afrikaanderpark is goed bereikbaar met OV.

Vanaf Rotterdam Centraal Station pak je metro D (richting De Akkers) of E (richting Slinge) naar metrostation Rijnhaven (rit duurt ca. 7 minuten). Op metrostation Rijnhaven is een rolstoeltoegankelijke lift (we checken nog of er die dag werkzaamheden aan de liften zijn).
Vanaf metrostation Rijnhaven is de afstand naar het Afrikaanderpark ongeveer 600 meter.

Als je met een tourbus komt, dan kunnen mensen uitstappen bij een aangewezen locatie bij het Afrikaanderpark, maar moet de bus daarna doorrijden en ergens anders parkeren – neem contact met ons op.

We doen onze uiterste best om deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Er komt nog steeds nieuwe informatie binnen van instanties en we zullen de tekst aanvullen/corrigeren wanneer nodig, dus kijk voor vertrek nog even of er voor jou nieuwe relevante informatie is toegevoegd of aangepast.

Huisregels #Woonopstand

1. Volg de aanwijzingen van de organisatie, stewards (herkenbaar aan veiligheidshesjes) en veiligheidsdiensten op
2. We tolereren geen racistische en discriminerende uitingen en geweld
3. Heb respect voor elkaar en omwonenden, ondernemers en voorbijgangers
4. Begeef je binnen de aangegeven ruimte van de demonstratie
5. Blokkeer geen toegang tot gebouwen en hinder het verkeer niet
6. Houd de demonstratielocatie en -route schoon: zorg er met elkaar voor dat flyers, afval e.d. niet op de grond worden gegooid
7. Er mag tijdens de demonstratie geen alcohol gebruikt worden
8. Geef doorgang aan hulp- en reddingsdiensten

Toegankelijkheid Afrikaanderpark en route

De Woonopstand eist huisvesting als recht op voor iedereen en dus eisen wij ook dat er voldoende betaalbare geschikte huisvesting wordt geboden aan mensen met een beperking. Er is een groot tekort aan toegankelijke woningen, mensen met een beperking worden vaak geconfronteerd met de onmogelijkheid om woningen aan te passen of met regels die de toegang tot geschikte woningen belemmeren. Principieel anti-validisme hoort dan ook een centraal component van de woonstrijd te zijn. 

Hiernaast willen wij er natuurlijk ook voor zorgen dat iedereen naar het protest kan komen of op een andere manier deel kan nemen. Hieronder vind je informatie over welke stappen de organisatie van Woonopstand voor en op 17 oktober neemt om dit zo makkelijk mogelijk te maken. 

Toegankelijkheid: wat kan je verwachten op 17 oktober?

Algemeen
  • Het Afrikaanderpark is een park met gras en verschillende verharde looppaden die door het park lopen. De hoofdingang is rolstoeltoegankelijk. Als het daar heel druk is of je hebt assistentie nodig, dan kun je naar een van de twee zij-ingangen van het park, waar stewards staan die beschikbaar zijn om assistentie te verlenen indien nodig (bijvoorbeeld het vrijmaken van het pad voor de doorgang). Via de verharde paden en de twee zij-ingangen zijn twee verharde zitplekken bereikbaar: voor het podium (zie kaart) en voor het scherm (deze zal bij de vijver staan).
  • Wij creëren met kunststof rijplaten een verharde plek bij het podium en bij het scherm waar mensen in een rolstoel kunnen zitten. Verdeeld over deze twee locaties zullen wij ca. 25 stoelen neerzetten voor mensen die ze nodig hebben. Een vrijwilliger zal erop toezien dat de zitplek daadwerkelijk beschikbaar is voor mensen die dit nodig hebben. In het park zijn langs de randen verhogingen waar mensen kunnen zitten, maar we kunnen die vanwege beperkte capaciteit niet reserveren voor mensen die ze nodig hebben.
  • Er staat een scherm in het park op enige afstand van het podium. Daarop zal ondertiteling van de sprekers te zien zijn. Ook de livestream wordt ondertiteld.
  • Er zijn openbare toiletten beschikbaar in de buurt van de ingang van het Afrikaanderpark, minimaal 3 dames, 1 heren, 2 urinoirs en 1 rolstoeltoegankelijke wc.
Openbaar vervoer en route
  • Assistentieverlening Rotterdam Centraal: De assistentieverleners zijn geïnformeerd over de Woonopstand en de mogelijke extra vraag naar assistentieverlening op 17 oktober.
  • De looproute vanaf het Afrikaanderplein naar de Markthal is ca. 4 km lang. De route loopt langs enkele metrostations die vanaf Rijnhaven bereikbaar zijn: Wilhelminaplein, Leuvehaven en Beurs. Een deel van de route met de metro afleggen is dus mogelijk. Let op: De lift van Leuvehaven voor het platform richting centraal is in onderhoud. 
  • Het eindpunt van de route is bij station Blaak, waar trein, tram en metro stoppen. Als je vanaf Rijnhaven met de metro naar het eindpunt Blaak wilt reizen, moet je overstappen op Beurs. 
  • De route van de mars is via google maps gecheckt door een persoon in rolstoel en zij zag geen grote obstakels op de route. Het is mogelijk dat dit door omstandigheden op de dag zelf anders is.
  • Toegankelijkheid station Rotterdam Blaak: Op dit station is geen assistentieverlening. Het is wel mogelijk om met rolstoel vanuit Rotterdam Centraal naar Blaak te reizen, de combinatie trein en perron is toegankelijk. Let op:  In sommige gevallen rijden er op dit traject oude en ontoegankelijke treinen, check in de NS-app welk materieel er op het tijdstip dat je wilt reizen rijdt.
    Omgekeerd is op 17 oktober echter niet mogelijk omdat de lift naar het perron richting Rotterdam Centraal in onderhoud is. Rotterdam Centraal is vanaf Blaak wel met de metro bereikbaar.
We bedanken Ieder(in), Neuroelfje, Feminists against Ableism en de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam voor hun onmisbare advies en ondersteuning bij de toegankelijkheidsmaatregelen.
 

Wat als je niet fysiek aanwezig kan zijn?

Het is uiteraard niet voor iedereen mogelijk om fysiek aanwezig te zijn, maar dan willen we benadrukken dat we nog steeds heel graag je stem willen horen en je uitdrukkelijk uitnodigen om de livestream die dag te volgen en via Twitter of Instagram je verhaal te delen met de hashtag #Woonopstand. Beantwoord de vraag: waarom kom jij in Woonopstand? Wij nodigen in aanloop naar en op 17 oktober via Twitter, Facebook en Instagram iedereen uit om hun verhaal te delen. 

nl_NL