Woonopstand!

Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

De organisaties van de landelijke demonstraties Woonprotest, Woonopstand en Woonverzet gingen vandaag in gesprek met demissionair minister Ollongren over het falende woonbeleid. Zij benadrukten in dat gesprek dat er een radicale koerswijziging nodig is om de wooncrisis aan te pakken. De organisatoren zijn nog niet tevreden na het gesprek. Gwen van Eijk, mede-organisator van de Woonopstand op 17 oktober in Rotterdam:

Woonopstand

Vertegenwoordigers van de woonbeweging overhandigden vanmiddag de minister hun Woonmanifest, een initiatief van tientallen actiegroepen en maatschappelijke organisaties. Dit manifest stelt tien concrete eisen om tot een fundamenteel ander huisvestingsbeleid te komen. De organisaties hebben de minister dinsdagmiddag dan ook opgeroepen direct stappen te zetten.

De organisaties zijn teleurgesteld dat er in de afgelopen weken alleen gesproken is over marginale wijzigingen in het woonbeleid en dat er bij zowel het demissionaire kabinet als de gekozen volksvertegenwoordiging weinig blijk van urgentie is. Uit het overleg met de minister werd nogmaals duidelijk dat er een andere visie en meer middelen nodig zijn om de benodigde koerswijziging in te zetten. Sander van der Kraan, mede-organisator van het Woonprotest dat op 12 september zo’n 15.000 mensen trok: 

De organisaties blijven dan ook druk uitoefenenen om de nodige verandering af te dwingen en hebben dit aan de minister én aan de formerende partijen laten weten.

Op 12 september was het eerste landelijke demonstratie Woonprotest in Amsterdam met zo’n 15.000 mensen. De eerstvolgende demonstraties staan ook al gepland. Op 17 oktober is de Woonopstand in Rotterdam (14:00 uur Afrikaanderpark) en op 13 november is het Woonverzet in Den Haag (14:00 uur Malieveld). Ook in Groningen zullen mensen later dit jaar demonstreren voor het recht op een woning.

nl_NL