Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

De organisaties van de landelijke demonstraties Woonprotest, Woonopstand en Woonverzet gingen vandaag in gesprek met demissionair minister Ollongren over het falende woonbeleid. Zij benadrukten in dat gesprek dat er een radicale koerswijziging nodig is om de wooncrisis aan te pakken. De organisatoren zijn nog niet tevreden na het gesprek. Gwen van Eijk, mede-organisator van de Woonopstand op 17 oktober in Rotterdam:

“Het was de afgelopen weken al duidelijk dat het kabinet alleen hele kleine stapjes willen zetten, maar daar schieten de vele dakloze mensen, woningzoekenden en iedereen die noodgedwongen te duur, tijdelijk of onzeker woont niets mee op. Wonen is een grondrecht, maar de overheid neemt nu nog altijd niet de verantwoordelijkheid op zich om het recht op huisvesting voor iedereen te verwezenlijken.”

Vertegenwoordigers van de woonbeweging overhandigden vanmiddag de minister hun Woonmanifest, een initiatief van tientallen actiegroepen en maatschappelijke organisaties. Dit manifest stelt tien concrete eisen om tot een fundamenteel ander huisvestingsbeleid te komen. De organisaties hebben de minister dinsdagmiddag dan ook opgeroepen direct stappen te zetten.

De organisaties zijn teleurgesteld dat er in de afgelopen weken alleen gesproken is over marginale wijzigingen in het woonbeleid en dat er bij zowel het demissionaire kabinet als de gekozen volksvertegenwoordiging weinig blijk van urgentie is. Uit het overleg met de minister werd nogmaals duidelijk dat er een andere visie en meer middelen nodig zijn om de benodigde koerswijziging in te zetten. Sander van der Kraan, mede-organisator van het Woonprotest dat op 12 september zo’n 15.000 mensen trok: 

“Niets wijst erop dat een volgend kabinet het beleid fundamenteel zal veranderen. Het gevoel van urgentie lijkt te ontbreken. Als het kabinet dit beleid inderdaad doorzet, zal de wooncrisis alleen nog maar verder uit de hand lopen.”

De organisaties blijven dan ook druk uitoefenenen om de nodige verandering af te dwingen en hebben dit aan de minister én aan de formerende partijen laten weten.

“De brede woonbeweging komt in opstand om het recht op huisvesting te claimen. We moeten dus blijven protesteren voor een radicaal ander woonbeleid. Ik roep iedereen op zich aan te sluiten bij de groeiende woonbeweging. Kom op 17 oktober naar de tweede landelijke demonstratie in Rotterdam om samen verandering af te dwingen bij de politiek en de formerende partijen.”

“Het menselijk leed is nu al buitengewoon, maar de gevolgen zullen over vier jaar helemaal niet meer te overzien zijn. De regering moet laten zien dat het haar zorgplicht serieus neemt. Een woning is een recht, geen handelswaar. Dat de nodige verandering door de huidige coalitiepartijen nu wordt getraineerd is een grove schande.”

Op 12 september was het eerste landelijke demonstratie Woonprotest in Amsterdam met zo’n 15.000 mensen. De eerstvolgende demonstraties staan ook al gepland. Op 17 oktober is de Woonopstand in Rotterdam (14:00 uur Afrikaanderpark) en op 13 november is het Woonverzet in Den Haag (14:00 uur Malieveld). Ook in Groningen zullen mensen later dit jaar demonstreren voor het recht op een woning.

nl_NL