Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Buurt- en actiecentrum geopend Den Bosch

Voor dit weekend hebben wij, een groep woningzoekende jongeren, een leegstaand appartement van Heimstaden bewoond aan de Esdoornstraat in Den Bosch. Wij zijn hiertoe overgaan om dat de wachtlijsten en wooncrisis enorm zijn en wij nu woonruimte nodig hebben. Wij kunnen niet langer toezien dat internationale sprinkhaanverhuurders onze volkshuisvesting privatiseren, sociale huur in de uitverkoop gooien of deze met onzekere en te dure huurcontracten verhuren.

Sommigen van ons wonen noodgewongen bij hun ouders in een onhoudbare situatie of zijn thuisloos geraakt door tijdelijke en te dure huurcontracten. We kunnen deze woononzekerheid niet zwijgzaam accepteren.

Niet tijdelijk, niet duur, stop uitverkoop sociale huur.

Het is belangrijk om dak- en thuisloosheid nu aan te pakken en de macht van (internationale) beleggers in te beperken. Wij steunen dan ook de actie van huurdersvereniging Bomenlandflat en hun 5 eisen voor structureel onderhoud, renovatie en een stop op de uitverkoop en flexibilisering van de sociale huur.
Heimstaden heeft het voornemen op de verkoop van deze sociale huurwoningen niet ingetrokken, dus bewonen wij dit pand om het te behouden voor sociale huur. Dit is van levensbelang in een wooncrisis. Tevens worden er nu panden in de Bomenlandflat tijdelijk en duur verhuurd voor bijna 1000 euro per maand, puur om de optie op verkoop open te houden. Wonen is geen stoelendans. Het is ronduit pervers en onacceptabel dat beleggers woononzekerheid en het risico op dakloosheid voor huurders als verdienmodel beschouwen.

Huizen voor mensen niet voor winst

De financialisering van wonen en uitverkoop van sociale huurwoningen door o.a. Vestia aan beleggers heeft geleid tot grote woononzekerheid, huurstijgingen en schaarste. Wij willen volkshuisvesting gebruiken waar het voor bedoeld is: mensen een zeker dak boven het hoofd bieden. Huizen zijn er voor mensen, niet voor winst! Wij organiseren ons niet alleen in Den Bosch. Overal in Europa zijn er deze week acties tijdens de Housing Action Days. Lees hier meer achtergrondinfo en onze eisen https://housingnotprofit.org/housing-action-days-2024/

Samen voor volkshuisvesting!

Wij zullen onze woning tevens gebruiken als actiecentrum voor de buurt en we steunen de woonstrijd van huurdersvereniging Bomenlandflat. Wij roepen iedereen op om hun solidariteit te tonen en samen in actie te komen voor ieders woonrecht. De gemeente Den Bosch en de landelijke overheid moet veel meer werk maken van voldoende goede, betaalbare en zekere huisvesting. Bied jongeren een dak en voorkom dakloosheid. Pak leegstand en sprinkhaan-verhuurders zoals Heimstaden aan. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL