Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Bosschenaren op 1 april in actie tegen de huurverhoging tijdens European Housing Action Week

Actiegroep ‘Wij weigeren de huurverhoging’ begint in Den Bosch een actie tegen de huurverhoging tijdens de European Housing Action Week. In navolging op vorige jaren roepen wij mensen op om de huurverhoging, die ieder jaar op 1 juli wordt ingevoerd, te weigeren. We begeleiden huurders die zich tegen de huurverhoging willen verzetten door middel van een stappenplan en ondersteuning. Op 1 april houden starten we een flyeractie en gaan we langs de deuren om Bosschenaren hiervoor op te roepen en hen te informeren. We verzamelen om 14:00 voor Cafe de Sjang, Graafseweg 141 in Den Bosch en trekken dan de wijk in. Wij roepen iedereen  op zich hierbij aan te sluiten en mee te doen.

HUURBEVRIEZING DOOR ACTIE
Huurders in Nederland hebben succesvol de huurverhoging geweigerd: hun huurverhoging per 1 juli 2022 gaat niet door. Huurders uit heel het land die aan de huuractie van WWDH hebben deelgenomen hebben dit weten te bereiken door nauwgezet een stappenplan te volgen. Dit stappenplan is hier te vinden.

De actiegroep Wij Weigeren De Huurverhoging (WWDH) pleit voor meerjarige huurbevriezing. Wanneer verhuurders en politiek dit niet regelen, proberen huurders het zelf en met succes zo blijkt. Huurders melden zich nu al weer aan op de website voor deelname aan de huuractie in 2023.

BETALINGSPROBLEMEN
De actiegroep is enkele jaren geleden ontstaan omdat er maar geen eind leek te komen aan de jaarlijkse huurstijgingen. Verhuurders, politiek maar ook veel huurdersorganisaties laten het vaak afweten om de betaalbaarheid van huurwoningen te waarborgen. Woordvoerder Boer: “Steeds meer huurders kampen met betalingsproblemen en daar komt dit jaar nog eens de hoge inflatie en stijgende energie- en voedselprijzen boven op. De huurverhoging weigeren is wettelijk toegestaan. Want met een voorstel tot huurverhoging hoef je niet akkoord te gaan. Verhuurders verzwijgen dat wanneer zij een huurverhoging voorstellen. Woningzoekenden staan jarenlang op de wachtlijst. Als er al wat vrij komt, is dat vaak te duur. Steeds meer huurders vragen zich af, is de huur nog wel op te brengen.”

GEREEDSCHAPSKIST
De actiegroep heeft een gereedschapskist waarmee de actie succesvol kan worden gevoerd. Door bijvoorbeeld te gaan flyeren bij huurwoningen in stad en platteland worden huurders opgeroepen om aan de actie mee te doen. Deze flyers zijn tegen verzendkosten gratis verkrijgbaar.

Huurders organiseren zich in lokale solidariteitsnetwerken ‘ en appgroepen “voor huurders, door huurders”. In webinars wordt tekst en uitleg gegeven over de actiemogelijkheden. In Den Bosch kan je voor meer informatie of vragen ook terecht bij het maandelijks woonspreekuur van BPW Den Bosch die de actie ondersteund. Dit is elke eerste vrijdag van de maand op Ridderspoorstraat 2 tussen 15:00 en 17:00.   

STOP DE WOONCRISIS.
Steeds meer mensen wonen tijdelijk, onzeker of te duur. De Bossche wooncrisis wordt niet adequaat aangepakt en mensen worden hierdoor dakloos. Naast groeiende wachtlijsten voor sociale huur, bouw van veel te veel te dure woningen en de flexibilisering van huren is ook de betaalbaarheid kamers en woningen een groot probleem. We komen nu samen op voor het recht op wonen in onze stad. De tijd van uitbuiting van huurders en woningzoekenden is voorbij. Huizen voor mensen niet voor winst! 

We hopen jullie te zien op 1 april om 14:00 voor Cafe de Sjang, Graafseweg 141, te Den Bosch, vanaf daar trekken we de wijk in. 

Wil je graag mee flyeren of wil meer info? Stuur ons dan een bericht via:
[email protected]

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL