Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Woonbeweging on the move: gesprek met Aedes

Op 31 januari 2022 hadden enkele afgevaardigden van de woonbeweging een gesprek met Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, over onder andere betaalbaarheid, woonzekerheid en gelijke toegang tot huisvesting voor huurders en woningzoekenden. Aedes wil helaas geen gehoor geven aan onze eisen. Wij maken ons op voor hardere acties. Uiteraard blijven wij open staan voor het gesprek, maar de bal ligt nu bij Aedes.

Op 31 januari 2022 spraken enkele afgevaardigden van de woonbeweging met Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland. Vijf vertegenwoordigers van verschillende woonactiegroepen gingen met Aedes-voorzitter Martin van Rijn in gesprek over de wooncrisis en mogelijke oplossingen om de betaalbaarheid, woonzekerheid en gelijke toegang tot huisvesting voor huurders en woningzoekenden verzekeren. Het gesprek vond plaats op het kantoor van de Woonbond, die de ontmoeting faciliteerde.

Het gesprek met Aedes verliep zoals was verwacht. Onderwerpen van gesprek waren de betaalbaarheid, bijvoorbeeld door het bevriezen van de huren, het afschaffen van tijdelijke huurcontracten, geen huisuitzettingen en geen uitvoering geven aan de discriminerende Rotterdamwet. Aan deze eisen wil Aedes helaas geen gehoor geven. Aedes wil uiteraard heel graag dat wij de voor hen belangrijke eisen binnenhalen. Zo hebben wij met onze demonstraties gehamerd op de afschaffing van de verhuurderheffing. Wij eisen onder andere dat er structureel meer geld gaat naar de sociale huursector, dat kopen en huren gelijkwaardig worden behandeld en dat de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties wordt afgeschaft, wat ruim 1 miljard per jaar oplevert. Dit zijn eisen waar Aedes zich natuurlijk helemaal in kan vinden, maar in ruil daarvoor eisen wij van de woningcorporaties onder andere meer zeggenschap voor huurders, betaalbare huren bijvoorbeeld door huurbevriezing, en geen tijdelijke huurcontracten om de woonzekerheid voor huurders te garanderen.

Door geen gehoor te geven aan onze eisen kiest Aedes de kant van dit asociale kabinet en niet de kant van huurders. Te lang heeft Aedes over de hoofden van huurders geregeerd. Huurders nemen het heft nu in eigen handen en hebben een duidelijk signaal afgegeven: ‘wij pikken dit niet meer’.

Nu Aedes zich wederom niet als partner in deze woonstrijd opstelt zullen we Aedes helaas als tegenstander moeten behandelen. Dat betekent dat we ons aan het opmaken zijn voor hardere acties. Aedes wil met ons in gesprek blijven. Uiteraard blijven wij open staan voor het gesprek. Het is dan aan Aedes of zij zich aan onze eisen willen verbinden en steun willen verlenen door daadwerkelijk uitvoering te geven aan veranderingen die voor huurders essentieel zijn. De bal ligt nu bij Aedes.

(bericht 8 februari 2022)

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL