Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Manifest: Slopen? Nu even niet! – Teken de petitie

Jaarlijks worden er 11.000 woningen gesloopt, en dat terwijl de woningnood zo hoog is. Velen staan jaren op wachtlijsten voor sociale huur, en ook in de koopsector komt het vaak uit op een biedingsstrijd waar de meeste mensen verliezen, en 1 iemand ‘wint’ door te veel geld neer te leggen. En tijdens deze strijd worden er voor onze neus woningen gesloopt, om plaats te maken voor duurdere nieuwbouw die onbetaalbaar is voor de doorsnee burger. Teken en deel daarom nu de petitie van De Goede Zaak!

Bericht overgenomen vanaf de website van LOSB, de initiatiefnemer van de petitie.

Teken de petitie!

10 redenen voor een moratorium op onnodige sloop

1. Nederland kent opnieuw woningnood met een woningtekort dat vergelijkbaar is met midden jaren ‘60. Maar anders dan toen zijn die tekorten nu veroorzaakt door al decennia tekortschietend beleid.

2. Om de tekorten in te lopen is een nieuwbouwproductie van 100.000 woningen per jaar nodig; terwijl de huidige productie slechts 2/3 daarvan bedraagt. Het verhogen van die productie is om verschillende redenen problematisch: gebrek aan arbeidskracht, locaties en stikstofruimte. Stoppen met onnodige sloop is eenvoudig en werkt meteen. 

3. Tegelijkertijd worden jaarlijks ruim 11.000 voor het merendeel (9.000) goed bewoonbare woningen van woningcorporaties, gesloopt. Door sloop en verkoop is de totale voorraad sociale huurwoningen in de afgelopen jaren met ruim 3% afgenomen en het aandeel betaalbare woningen gehalveerd terwijl de behoefte aanzienlijk is gestegen.

4. De nieuwbouw die daarvoor in de plaats is gekomen, is te weinig, altijd duurder en vaak ook voor een andere doelgroep (midden – en hogere inkomens). Dit terwijl huurders en woningzoekenden het qua woonlasten toch al zwaar hebben en er in onze steden onvoldoende betaalbare woningen zijn voor cruciale professionals in onderwijs, veiligheid en zorg.

5. Terwijl corporaties aan de ene kant jaarlijks 9.000 woningen slopen, bouwen ze er aan de andere kant jaarlijks evenzoveel tijdelijke (flex-)woningen voor terug. Flex-woningen zijn niet alleen financieel zeer inefficiënt; de bouw ervan heeft ook weer milieu-impact. Niet-slopen maar opknappen van misschien iets verouderde complexen zou minimaal het grootste deel van de behoefte aan flex-woningen in kunnen vullen.

6. De sloopplannen van woningcorporaties gaan inmiddels zo ver dat wat er nog van onze vooroorlogse sociale woonbuurten over is – en dat is inmiddels alleen al daarom kostbaar erfgoed waarop we juist zuinig moeten zijn! – gesloopt dreigt te worden.

7. Sloopafval is inmiddels een van de grootste afvalstromen in Europa. Onder leiding van Frans Timmermans is de Europese Commissie daarom bezig onnodige sloop te minimaliseren door het stellen van stringente voorwaarden aan sloop en recycling van sloopafval. Ook Nederland zal daar aan moeten gaan voldoen.

8. Bovendien raakt ook het voor de bouw beschikbare ‘CO2-budget’ op. De CO2 die we nog kunnen uitstoten om onder de 1,5 ⁰C temperatuurstijging te blijven is met de huidige emissiesnelheid binnen 7 jaar bereikt. Sloop voor nieuwbouw zoals dat nu gebeurt betekent zeer grote onnodige CO2 emissies. Levensloop-verlenging door renovatie, is het enige duurzame alternatief, daarover zijn alle deskundigen het eens. 

9. En dan hebben we het nog niet over het ook in Nederland groeiende aantal daklozen en de vele vluchtelingen die een beroep op ons doen. Grondwettelijk en mensenrechtelijk zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor adequate huisvesting voor iedereen. Met de recente komst van tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne, is simpelweg elke beschikbare woning NU nodig.

10. Slopen kan nu dus even niet! De omgang met onze woningvoorraad moet zuiniger en socialer! 

Daarom vragen wij aan gemeenten en corporaties een directe stop op het slopen van woningen in te voeren. Nu!

Nu even niet, todat:

  • Het woningtekort weer tot een nog enigszins aanvaardbaar niveau is teruggebracht; dat wil zeggen minstens 50% minder daklozen en kortere wachttijden voor vluchtelingen en urgente woningzoekenden;
  • Ontwikkelings-, bouw- en beheerplannen van woningcorporaties en andere verhuurders aantoonbaar ten goede komen aan de huisvestingsbehoeften van mensen die van hen afhankelijk zijn;
  • Nederland het beleid en de regels van de European Green Deal van de Europese Commissie heeft geïmplementeerd in regelgeving die onnodige sloop voorkomt en sloopafval bindt aan gecontroleerd hergebruik op het hoogste niveau;
  • Sloopafval alleen kan worden gedumpt als er aantoonbaar geen andere mogelijkheid is en alleen onder aanvaardbare condities tegen minimaal de kostprijs van verwerking en handhaving;
  • Milieueffectrapportages van woningbouwplannen ter bevordering van duurzaam materiaalgebruik en voorkoming van onnodige schadelijke emissies verplicht worden.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL