Woonopstand

- landelijke woonbeweging -

Bestel nu de ‘Herover de wijken, onteigen de rijken’-sticker en haal de profiteurs van de wooncrisis uit de anonimiteit!

Op 18 november 2023 voerde Woonopstand actie bij het luxe nieuwbouwproject Bay House in Rotterdam. In de vroege ochtend werd een banner aan het gebouw bevestigd met de tekst ‘Herover de wijken, onteigen de rijken’. Woonopstand maakt zo de profiteurs van de wooncrisis zichtbaar: de projectontwikkelaars, beleggers en de grootgrondbezitters die van huisvesting een verdienmodel hebben gemaakt. In samenwerking met De Rode Lap hebben we de slogan van de banner laten drukken op stickers, zodat iedereen nu kan meehelpen met het zichtbaar maken van de talloze onbetaalbare nieuwbouwprojecten die op dit moment uit de grond gestampt worden. Want terwijl er systematisch mensenrechtenschendingen plaatsvinden door het ondermijnen van ons woonrecht, waardoor dakloosheid een steeds groter probleem wordt en de wachtlijsten voor sociale huur steeds verder oplopen, wordt er vooral gebouwd voor de rijken.

Zo lag de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning in 2022 op bijna een half miljoen, en de gemiddelde huurprijs van een nieuwbouw appartement in de vrije sector op 1239 euro! Dit terwijl de leegstand in het topsegment van de huurmarkt (>1250 euro p/m) landelijk steeg naar 7.6%, en in Rotterdam zelfs naar 8.5%. Het percentage nieuw gebouwde sociale huurwoningen daarentegen, bleef in de periode van 2017 tot 2020 steken op slechts 16%! De prioriteit van volksvertegenwoordigers, grootgrondbezitters en vastgoedmaatschappijen ligt duidelijk niet bij het uitbannen van dakloosheid, maar bij het behalen van het hoogste rendement.

Bestel daarom nu een stapel ‘Herover de wijken, onteigen de rijken’-stickers en ga de straat op om onbetaalbare nieuwbouwprojecten in jouw buurt, dorp of stad te taggen en help mee met het bespreekbaar maken van onteigening. Samen maken we ons er hard voor om het broodnodige woningenbestand weer in publieke handen te krijgen! Maak een foto van je sticker en stuur deze op naar [email protected] of tag ons op sociale media @woonopstand. 

Woonopstand eist een radicaal rechtvaardig woonbeleid: 

  1. Prioriteer het uitbannen van dakloosheid en voorkom precair en te duur wonen. 
  2. Investeer in breed toegankelijke volkshuisvesting: bouw 100% sociaal en betaalbaar en stop de sloop, verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen.
  3. Onteigen alle private grootgrondbezitters en huisjesmelkers: democratiseer eigendom en besluitvorming over huisvesting en ondersteun coöperatieve woonvormen. Steden, wijken en woningen moeten in handen zijn van de mensen die er wonen. 
  4. Stop het gentrificatiebeleid en behandel huur en koop als gelijkwaardig. 
  5. Maak een einde aan de financialisering van huisvesting en grond: huizen voor mensen niet voor winst.

Lees hier de persverklaring van de bannerdrop op 18 november terug

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
nl_NL