Er is in deze wijken veel leegstand omdat ze onderdeel zijn van omstreden sloop- en nieuwbouwplannen. De oorspronkelijke bewoners zijn vaak al jaren geleden geherhuisvest met het zicht op de sloop en vervolgens staan de panden langdurig leeg of worden bewaakt door tijdelijke huurders zonder rechten. In deze buurten holt de sociale cohesie en sociale controle op straat achteruit. Bewoners voelen zich niet meer veilig door de grote leegstand en criminaliteit en geweld op straat neemt toe.
Woononzekerheid als verdienmodel
De tijdelijke bewoners worden bewust in woononzekerheid gehouden en kunnen elk moment worden ingewisseld of uit huis gezet terwijl anti-kraak bedrijven zoals Ad Hoc en VPS hun zakken vullen. Eigenaar Staedion heeft ook baat bij de langdurige leegstand en tijdelijke bewoning van de slooppanden. Anti-kraak bedrijven nemen de zorgen van het leegstaande vastgoed over terwijl Staedion de oorspronkelijke huurders met reguliere huurrechten vervangt voor rechteloze bewoners, zodat ze op ieder gewenst moment kunnen beginnen met sloopwerkzaamheden zonder herhuisvesting te bieden. Dit zorgt ervoor dat bewoners van anti-kraak panden vaak van het ene op het andere moment dakloos worden. Het is voor deze mensen immers geen vrije keuze om zonder huurrechten in slooppanden te wonen, het is vaak hun enige mogelijkheid tot een dak boven het hoofd.
Organiseren kun je leren
Daarom gaan wij de 29e de straat op met onze flyers, sjablonen en krijtspray, om de mensen te bereiken waarbij dreigende dakloosheid boven het hoofd hangt en hun de gereedschappen in handen te geven om zichzelf te organiseren en samen woonrechten te claimen! Wil je graag mee flyeren? Stuur ons dan even een berichtje via Facebook, Instagram, Twitter, of mail naar [email protected] dan houden we rekening met je komst!
Woonspreekuur
De Bond Precaire Woonvormen organiseert bewoners in solidariteitsnetwerken en geeft hun de morele en juridische ondersteuning om samen een vuist te maken tegen dreigende dakloosheid. Wij nodigen iedereen die hierin interesse heeft uit om te komen praten op het maandelijkse woonspreekuur van BPW Den Haag. Elke 1e zaterdag van de maand aan de Prinsegracht 40 in Den Haag. Eerst volgende datum: zaterdag 1 april.